3+1 keinoa välttää ylirasitusperäinen oire

Ylirasitusperäinen oire alkaa tyypillisesti hiljalleen pahentuen rasituksen jatkuessa. Lepo vie usein oireen pois, kunnes taas rasitukseen palatessa oire palaa. Ylirasitusperäisessä oireilussa kuormitus on ylittänyt oireilevan kudoksen rasituksensietokyvyn rajat.

Oireilun lopettamiseksi onkin selvitettävä, mistä syystä oireilevaan kudokseen kohdistuu liian kovaa rasitusta. Tämän jälkeen juuri näihin oireilun syy-/riskitekijöihin täytyy kiinnittää huomiota. Esimerkiksi juoksijoilla juoksutekniikan korjaamisella voi olla merkittävä vaikutus oireilun pysäyttämiseksi. Toiseksi rasituksensietokyvyn lisääminen on usein erityisesti aktiiviliikkujilla ja urheilijoilla tarpeen.

Näin vältät ylirasitusperäisen oireilun:

SÄÄNNÖLLISYYS: Tauot tekevät hyvää, mutta liian pitkät tauot ovat ongelmallisia. Kuntoilijan tyypilliset riskitekijät liittyvät harjoittelun kausittaisuuteen tai epäsäännöllisyyteen. Keväällä aloitetaan juokseminen ja viimeistään loppukesästä juokseminen lopetetaan. Juoksuharrastuksen tauon jälkeen aloittavilla juoksijoilla ylirasitusperäisiä alaraajaoireita tavataankin kevään ja alkukesän aikana ympärivuotisia aktiiviliikkujia enemmän. Kudokset tarvitevat riittävän säännöllistä kuormitusta vahvistuakseen.

MONIPUOLISUUS: Liian yksipuolinen tekeminen niin työssä kuin harrastuksissa altistavat ylirasitusperäisille oireille. Liikkujilla liian yksipuolinen harjoittelu ja toistuvat liikeradat ovat iso riskitekijä. Oheisharjoittelussa monipuolisuuteen on kiinnitettävä huomiota! Vaihtele treenialustaa ja välineitä, jos mahdollista. Esimerkiksi lenkillä vaihtele reittiä sekä juokse välillä toiseen suuntaan, sillä usein asfaltti on hieman kalteva, mikä vaikuttaa alaraajojen linjautuvuuteen. Juoksijoilla ja palloilijoilla tyypillisiä ovat alaraajoihin painottuvat oireet, kuten polvi, sääri, jalkaterä, akilles, lonkka ja heittäjillä/lyöjillä taas yläraajoihin painottuvat oireet. Myös erityisesti nuorilla alaselän ylirasitusperäinen oireilu on yleistä. Tyypillisiä toistotyöstä johtuvia oireita ovat esimerkiksi toimistotyöläisen ranteen tai kyynärpään alueen oireilu.

NOUSUJOHTEISUUS: Keho kestää uskomattoman paljon rasitusta, mutta jos muutokset rasituksen määrässä tapahtuvat liian nopeasti, keho on herkkä reagoimaan. Tyypillisiä riskejä oireiluun ovat esimerkiksi junioriurheilijoilla suurempaan ikäluokkaan siirtyminen, sarjatason vaihtuminen, pelialustan vaihtuminen, valmentajan ja samalla tuttujen rutiinien vaihtuminen, äkkiseltään luotu tavoite esim. tulevan kesän maratoniin tai vaikkapa poliisikoulun pääsykokeen kuntotesteihin.

+ Riittävällä ravinnonsaannilla on oma osuutensa ylirasitusperäisten oireiden välttämisessä!

Jaa tämä artikkeli

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn