MIKSI OIREET PITKITTYVÄT TAI TOISTUVAT?

  • Pelätään, varotaan ja passivoidutaan hakeutumatta asiantuntijalle.
  • Väärä diagnoosi/ei diagnoosia, jolloin hoitaminen on täysin summittaista.   
  • Ei ole selvitetty oireiden syitä/osata korjata niitä.
  • Ei seurantaa, jolloin ei nähdä, olemmeko oikealla tiellä ja toimivatko käytetyt menetelmät
  • Ei opeteta asiakkaalle, mistä oireilu johtuu ja miten oireet pidetään poissa.
  • Yellow flagsejä eli oireilua ylläpitäviä riskitekijöitä, joihin tulisi kiinnittää huomiota. Tällaisia ovat esimerkiksi oireilusta johtuvat pelkotilat, minkä takia asiakas saattaa jatkuvasti varoa ja pelätä oireiden leimahtamista. Asiakas voi uskoa, että jotain rakenteellista täytyy olla vialla, koska oireet ovat jatkuneet jo pitkään. Erittäin harvoin näin on. Erilaisia käsittelyitä ja passiivisia hoitoja tarjoavia terapeutteja riittää ja jokainen heistä mainostaa käsittelyillään korjaavansa kaiken ja myös mediassa esiintyvät gurut ja parantajat ylläpitävät vahvasti manuaalista ”korjaamis”- mielikuvaa. Näinpä epätoivoinen kivuista kärsivä asiakas on varsin altis kaikenlaisille kokeiluille ja se käy paitsi kalliiksi niin eri paikoissa juokseminen myös pitkittää oireilua.

ONGELMA:

Nopeat ja helpot ratkaisut ovat myyviä. Todellisuudessa kuitenkin esim. hieroja vain hieroo eikä ole muuhun koulutettukaan. Näin oireiden syyt jäävät hierojalta aina selvittämättä. Hierojan onneksi usein aika parantaa oireet ja 5 hierontakertaa kuukaudessa riittävät helpottamaan oireilua hetkeksi.

Suurempia ongelmia ovatkin oireet, jotka eivät mene itsestään ohi eli esim. ylirasitusperäiset oireet tai oireet, jotka uusiutuvat herkästi. 

Tiesitkö, että selkäkivusta jopa 50% uusiutuu jo seuraavan vuoden aikana! Oireiden uusiutuminen onkin suurin ongelma ja tämän vuoksi tarvitaan uutta lähestymistapaa oireilun vähentämiseksi.

UUSIUTUVAT OIREET VAATIVAT OIREIDEN SYIDEN SELVITTÄMISTÄ. Manuaalisella käsittelyllä ei voida koskaan ennaltaehkäistä mitään oiretta, vaikka moni myy manuaaliterapiapalveluita asiakkaalle nimenomaan ennaltaehkäisevässä mielessä.

Siispä:

Yksittäiset oireet menevät yleensä itsestään ohi hoitotavasta, hoidon kestosta tai hoitajasta riippumatta. Kun oireet toistuvat tai pitkittyvät on selvitettävä oireiden syyt. Toistuvien oireiden kierre tulee pysäyttää ja eliminoida oireilun syyt. Kun osaat ennaltaehkäistä seuraavan oirekerran, prosessi on onnistunut!

Jaa tämä artikkeli

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn