Selkäkipua, milloin kuviin?

Selkäkivussa kuvantamistutkimuksilla löydetään syy oireilulle noin 5llä henkilöllä 100sta. Lopuilla 95llä syy jää pimentoon. Mitä hyötyä ja haittaa on kuvantamisista? Hyödyt:
  • Jos on syytä epäillä jotain spesifiä sairautta, voi kuvantaminen olla tarpeellista. Sitä voidaan ajatella poissulkevana diagnostiikan välineenä ja onkin positiivista, jos kuvantamisella ei löydetä syytä selän oireilulle.
Haitat:
  • Saadaan mahdollisesti haitallista säteilyä (riippuen kuvantamismenetelmästä)
  • Kuvantaminen on kallista
  • Hävitään aikaa, jolloin hoidon aloittaminen viivästyy
  • Löydetään usein turhia sivulöydöksiä, jotka voivat aiheuttaa huolta, vaikka ovat tavallisia, jopa todennäköisiä löydöksiä. Oireettomistakin suurimmalla osalla löydetään välilevyjen rappeumaa ja pullistumia. Löydöksiin reagoidaan usein parantumista haittaavalla tavalla, kuten passivoitumalla.
  • Vakuutusyhtiöt eivät ajattele mitään löydöksiä sivulöydöksinä, vaan käyttävät tilanteen hyödyksi. Tavalliset sivulöydökset heikentävät vakuutussuojaasi!
  Kuvantaminen EI siis ole rutiinitoimenpide ilman traumaa alkaneessa tavallisessa selkäkivussa, jossa oirekuva ei anna syytä epäillä mitään spesifiä sairautta. Kuvantamistulosten täytyy täsmätä kliiniseen oirekuvaan ja irtonaisten sivulöydöksien merkityksistä on syytä jutella aina hoitavan tahon kanssa. Jos selkäkipusi epäilyttää etkä ole saanut kivullesi syytä tai toimivaa hoito-ohjeistusta, olen käytettävänäsi. Minut löytää Hämeenlinnan keskustasta Raatihuoneenkatu 27, Coronarian tiloista. Tervetuloa!   Veijo Marin, naprapaatti

Jaa tämä artikkeli

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn