Diagnostiikan merkityksestä

Moi,

Päätin kirjoitella hieman ammateistani, jotta suuremmallekin yleisölle selviää hieman paremmin, mitä teen. Kouluttauduin siis ensin vuoden koulutuksella hierojaksi ja samalla sain urheiluhierojan nimikkeen (virallinen nimike kaikille Valviran hyväksymille hierojille on kuitenkin koulutettu hieroja). Jatkoin opintojani terveysalalla ja hakeuduin 4-vuotiseen ammattikorkeakoulututkintoon Kotkaan naprapatian koulutusohjelmaan. Naprapaattina erikoistutaan tuki- ja liikuntaelinoireiden diagnostiikkaan ja hoitamiseen. Niin hieronta kuin naprapatiakin mielletään passiivisiksi hoitomuodoiksi monenkirjavassa manuaaliterapian hoitokentässä. Onko ammateilla siis juurikaan eroja?

Kaikki tietää, mitä hieroja tekee. Hierontaan tullaan, sanotaan, mitä aluetta hierotaan ja hierotaan niin pitkään kuin aika on varattu. Samalla voidaan rupatella niitä näitä, jos asiakas haluaa jutella. Jos ei, sitten vain hierotaan. Hierojalle ei tulisi mennä vaivojen takia, vaikka moni niin tuntuu tekevänkin, luultavasti hieronnan yleisyyden ja halvempien hintojen takia. Hieroja ei kuitenkaan valitettavasti ole koulutettu diagnosoimaan oireilun syitä eikä hän näin ollen ole oikea henkilö ohjeistamaan oireilun hoidossakaan. Hänen tehtävänsä on vain hieroa. Joskus diagnosoimattomuus voi olla vaarallistakin ja jos minulta kysytään, kaikkien terveysalalla toimijoiden olisi tärkeää osata hieman paremmin diagnostiikkaa ja erotusdiagnostiikkaa. Luin juuri esimerkin erään ravitsemusterapeutin pohjekivusta iltapäivälehdestä. Hänellä oli ollut pitkän lentomatkan jälkeen toispuoleista pohjekipua, jota esiintyi myös levossa. Hän oli käynyt hierojalla, mutta hieronta ei ollut auttanut. Lopulta lääkäri totesi hänellä olevan keuhkoveritulpan! Väistämättä heräsi ajatus, olisiko hieronta voinut jopa saada pohjetukoksen liikkeelle ja tukos olisi päätynyt verenkierronkautta keuhkoihin, jolloin tilanteesta tuli hengenvaarallinen. Olisiko hierojan ollut syytä haastatella asiakas ennen hierontaa? Olisiko hieroja ymmärtänyt veritulpan mahdollisuutta siltikään? Todennäköisesti ei olisi, koska häntä ei ole sellaiseen koulutettu. Vaarallista? Ainakin minun mielestäni. Toisaalta olisi hyvä varmasti ihmisten tietää, että hierontakoulussa opitaan vain hieromaan eikä tutkimaan oireilun syitä. Eli itse menisin hierojalle vain, jos minulla ei mitään erityistä vaivaa ole, tai jos on niin se on tutkittu ja tiedän, mikä minua auttaa ja mikä minulle on hyväksi. Hieronta on mukavaa enkä ole eläissäni tavannut ihmistä, joka ei hieronnasta pidä. Käyn itsekin hierojalla, se on rentouttavaa ja siitä tulee hyvä olo. Rentoutukseen hieronta on mahtavaa, suosittelen! Mutta vaivojen hoitoon se voi olla jopa vaarallista, oikeaa diagnoosia viivästyttävää ja oireita pitkittävää. Ymmärsin itsekin diagnostiikan merkityksen hoitokokonaisuudessa vasta hierojaopintojeni jälkeen naprapatian opinnoissani.

Lopuksi muutamalla sanalla naprapatiasta. Naprapatia on siis nimenomaan erikoistunut tutkimaan oireilun syitä ja tietysti myös hoitamaan oireilua. Jos oireet viittaavat johonkin muuhun kuin tuki- ja liikuntaelinperäiseen oireiluun, ohjaamme asiakkaan lääkärille.

Naprapaatilta saat paitsi vaivaasi liittyvää tietoa, myös oireidesi mukaista hoitoa. Saat aina myös hoito-ohjeet itsellesi kotiin, jotta oireilu pysyy kurissa ja pysyt mahdollisimman toimintakykyisenä oireistasi huolimatta. Hoito on aina kullekin yksilölle soveltuvaa. Joillakin oireet häiritsevät suosikkiharrastustaan, jolloin naprapaatilta saat ohjeet, miten mahdollistaa harrastuksen jatkaminen. Jotkut tarvitsevat apua työpaikalleen oireilun lievittämiseksi. Naprapaatilta löydät ohjeet juuri sinulle, missä oireet sitten häiritsevätkin sinua. Naprapatian vastaanottokäynti ei siis todellakaan ole pelkkää passiivista hoitamista vaan paljolti myös tilannekartoitusta, ohjaamista ja neuvomista. Tällainen tapa hoitaa on myös todettu erittäin kustannustehokkaaksi, sillä asiakasta ei tarvitse ottaa vastaanotolle useita kertoja ihan vain sen takia, että joka kerta tehdään samanlainen käsittely ja odotetaan, kunnes aika tekee tehtävänsä ja oireet häviävät vain toistuakseen jonkin ajan kuluttua uudelleen.

Mustavalkoisesti pelkistettynä siis naprapaatin vastaanotto on oikea paikka, kun kroppasi oireilee. Hierojalta voit saada rentouttavaa hoitoa ja stressisi hetkellisesti katoamaan. Vastaan mielelläni kysymyksiin, jos sinua askarruttaa jokin tuki- ja liikuntaelimistönoireiluun liittyvä. Facebook-sivuiltani saat lisätietoa mm. naprapatiasta.

– Koulutettu hieroja-naprapaatti Veijo Marin

Jaa tämä artikkeli

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn