Oirekierre katki

Useimmat tule-oireet häviävät itsestään ajan kanssa hoidosta riippumatta. Erittäin usein oireilla on kuitenkin tapana uusiutua. Mielestäni meidän täytyykin kiinnittää huomattavasti enemmän huomiota oireiden uusiutumisen ehkäisemiseen kuin mitä tällä hetkellä tehdään ja tämä vaatii nykyistä enemmän asiakkaan ohjaamista, neuvontaa, kysymyksiin vastaamista, seurantaa ja aktiivisempaa otetta! Vastaanotollani suurin osa asiakkaista on kärsinyt samoista oireista joko pidempään tai oireet ovat toistuneet.  Passiiviset hoidot on jo kokeiltu, on turha tarjota sellaista. Ne ovat enemmänkin osasyynä oireilun pitkittymiseen tai toistumiseen. Manuaaliterapian kenttä on varsin laaja ja vaihtoehtoja riittää, minne mennä hoidettavaksi. Valitettavasti jokainen passiivinen menetelmä on yhtä tehoton ehkäisemään oireilun uusiutuminen. Jokainenhan meistä haluaa tietysti lievittää oireitaan mahdollisimman nopeasti ja siksi ymmärrän kiusauksen mennä hierojalle, naprapaatille ja kiropraktikolle suurin toivein hoidattamaan oireitaan epätoivon hetkellä. Esimerkiksi, jos kärsit kovasta pääkivusta, mikä suurelta osin aiheutuu staattisesta päätetyöstä, onko järkevää käydä hieronnassa, vaikka se oireilua lievittäisikin. Jokainen tietää, että apu on todennäköisesti hyvin lyhytkestoinen, sillä oireille altistavat tekijät ovat jälleen seuraavana päivänä olemassa ja lähes varmuudella pääkipu palaa hyvin nopeasti. Näin ollen passiivinen hoidattaminen ei varmastikaan olisi hintansa ja vaivansa arvoista. Mielestäni meidän olisi pyrittävä aktiivisempaan ja asiakasta rohkaisevampaan tapaan hoitaa niin akuuttia kuin kroonistakin tule-oireilua tavoitellen parempia tuloksia niin lyhyellä kuin pitkällä tähtäimellä. Passiivinen elämäntapa liittyy osatekijänä monille sairauksille. Onko terveydenhuollon järkevää tarjota vielä passiivista hoitamistakin?   Hoitaminen/passiivinen käsitteleminen = Terapeutin rooli ylikorostunut. Asiakas vain odottaa terapeutin parantavan hänen oireensa.
  • Pyrkimys lyhytkestoiseen oireiden lievittämiseen
  • Lisää huomattavasti riskiä oireiden uusiutumiselle
  • Uusiutumisen kierre taas voi altistaa monenlaisille lisäoireille niin henkisille kuin fyysisillekin.
  • Asiakas jää epävarmaksi oireiden syy- ja seuraussuhteista ja etenkin keinoista, miten oireilua voisi itse hallita ja mahdollisesti jatkossa välttää kokonaan! Tällainen epävarmuus ruokkii pelkoa. Pelko passivoi ihmistä ja passiivisuus voi pitkittää oireilua.
  • Jättää asiakkaalle harhakuvan ”hoitajan” / ”gurun”/”parantajan” tärkeydestä paranemisprosessissa ja tekee helposti asiakkaasta hoitoriippuvaisen. Asiakkaan keinot hallita itse oireiluaan ovat täysin olemattomat.
  • Kaikista hoidosta koetaan saavan apua, kun hoito on oikein ajoitettu tai hoitojakso riittävän pitkä (tyypillisesti 3-5 käyntiä muutamassa viikossa), sillä aika parantaa lopulta oireet.
  • Kun hoitaja on vielä lähtiessä sanonut, että ”anna hoidon vaikuttaa muutama päivä”, lisää hän todennäköisyyttä ”onnistumiselleen”. Samalla huhut ”ihmehoidosta” alkavat ja luemme juttuja ”Kynttilähoito yhdistettynä rumputerapiaan paransi Annelin vaivat”
  • Passiivisen hoitamisen kohde on altis kaikelle roskalle, mitä hänelle syötetään oireilunsa suhteen ja hän kokeilee vuosien oireilun aikana jokaista mahdollista hoitoa samoin tuloksin.
Kuntouttaminen = Asiakkaan oma tekeminen korostuu. Terapeutti valmentajan & tukijan roolissa.
  • Pyrkimys sekä oireiden nopeaan helpottamiseen että oireiden välttämiseen pitkällä tähtäimellä
  • Jos oire uusii, asiakas tietää heti, mitä tehdä ja osaa itse hallita oireiluaan!
  • Terapeutti toimii valmentajamaisesti pyrkimyksenä tehdä asiakas terapeutista riippumattomaksi.
  • Asiakas saa varmuutta tekemiseensä ilman jatkuvaa pelkoa uusiutumisesta.
  • Ennaltaehkäisee usein myös monia muita oireita ja sairauksia ja edesauttaa kokonaisvaltaista hyvinvointia.
  • Terapeutille ei ole taloudellisesti kannattavaa, sillä vakioasiakkaiden saaminen on vaikeaa, jos onnistuessaan asiakkaan ei tarvitse käydä vastaanotolla kuin yhden hoitojakson verran, ainakaan saman oireen takia.
  • Ei ole niin myyvää ja lisäksi asiakas ”joutuu” näkemään vaivaa ja olemaan omasta hyvinvoinnistaan kiinnostunut. Nopea, maaginen ja helppo myisi paremmin. Valhe myy helpommin kuin totuus.

Jaa tämä artikkeli

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn