Vääränmallisia kenkiä kaupat täynnä, missä jaloille sopivat mallit?

Nykyään kaupat ovat täynnä kenkiä, mutta silti on vaikea löytää jalalle sopivia kenkiä.  Juuri mikään kenkämerkki ei tee jalanmuotoisia kenkiä. Tämä on yksi syy, miksi ihmisillä on niin paljon jalkavaivoja. Kengissä muoti menee terveyden edelle, vaikka mielestäni terveyden ja muodin pitäisi kulkea käsi kädessä.       Liian usein mietitään ja ohjeistetaan lapsillekin, minkä verran on hyvä jättää kärkeen tilaa pisimmän varpaan eteen. Tämä ei todellakaan ole ainoa mittari sille, onko kenkä sopiva sinulle. Kuvat ylhäällä: Testasin summittaisesti erään urheilukaupan juoksukenkiä, jotka ovat minulle sopivan kokoiset. Kärkeen jää tilaa pisimmän varpaan päälle vielä sentin verran. Yllä olevista kuvista on kuitenkin helppo huomata, että kengät eivät todellakaan ole minulle sopivan muotoiset. Jalkani ei kapene kärkeä kohti, kuten kengät kapenevat, eikä jalan kuulukaan olla pizzapalan muotoinen. Isovarpaan kuuluu saada olla suora jatke ensimmäisen jalkapöydänluun (kuvassa musta viiva) suuntaisesti, jotta se voi tehdä sille kuuluvaa työtään. Vaikka kuvien pohjallisiin kuuluvat kengät saan laitettua helposti jalkaan niin jokainen voi kuvitella, kuinka ahtaalla ja osittain päällekkäin varpaani ovat! Tästä voi seurata varpaiden virheasentoja, räätälinpattia ja vasaravarpaita sekä muita ahtaudesta johtuvia ongelmia, kuten hiertymiä, ihomuutoksia ja kynsien paksuuntumista. Näiden lisäksi on todennäköistä, että erilaisia toiminnallisia ongelmia on luvassa, jotka ilmenevät kiputiloina esimerkiksi polvissa, säärissä ja jalkaterässä.       Kuva ylhäällä: Jalanmuotoisen kengän pohjallinen. Näyttää huomattavasti sopivammalta ja terveemmältä jaloillemme, eikö! Itse olen havainnut hyväksi kenkämerkiksi Altran, jossa toteutuu jalanmuotoinen kenkä sekä lisäksi vielä nolladroppi. (lue lisää nolladropin hyödyistä aiemmmasta blogistani) Testaappas omien kenkiesi pohjallisia ja mieti, ovatko kenkäsi sopivan malliset sinulle 🙂       Kuvat: Tyylikkäät, erittäin kevyet, Altra Escalante 2.0 (ylempi kuva) ja hieman vaimennetummat Altra Torin 4.5 (alempi kuva) ovat vaimennettuja jalanmuotoisia kenkiä. Nautinnollista liikkua!     Kuva ylempänä: Suurimmassa osassa kengistä varpaat ovat ahtaalla mallia ”others” ja on vaikea löytää kenkää, mikä on yksinkertaisesti jalanmuotoinen, vaikka järkikin sanoo, että kyllähän kengän täytyisi olla jalanmuotoinen, koska se on tehty jalkaan laitettavaksi. Vielä tiivistettynä jalanmuotoisen kengän hyödyt:
  • Ei ohjaa varpaita suppuun -> omalta osaltaan ehkäisee vaivasenluuta, räätälinpattia ja vasaravarpaita sekä muita ahtaudesta johtuvia ongelmia, kuten ihomuutoksia, kynsien paksuuntumista, kynsivallintulehduksia, hermo-oireita, verenkierrollisia oireita
  • Suurempi tukipinta -> vakaampi askellus
  • Nopeita suunnanmuutoksia vaativissa lajeissa esim. pallopeleissä polven hallitsematon dynaaminen valgus(polven niiaus sisäänpäin) voidaan yrittää kompensoida isovarpaan tukipinnan avulla -> ehkäistään osaltaan polven vääntövammoja, kuten ristisidevammoja
  • Isovarpaan luonnollinen asento, liikkuvuus ja työskentely mahdollistuu -> maksimoi iskunvaimennuksen ja antaa ponnistukseen lisää voimaa.
  • Korjaa ylipitkää pronaatiota luonnollisesti! Ylipitkä pronaatio altistaa tyypillisesti monille oireille mm. polvikivuille, säären kivuille, jalkaterän kivuille niin ulko- kuin sisäsyrjällä, kantakalvon oireilulle, rasitusmurtumille…
(Pronaatio tarkoittaa askelluksessa tapahtuvaa normaalia ja välttämätöntä joustovaihetta vaimentamaan iskutusta. Pronaatio EI siis ole pahasta, vaan se on välttämättömyys! Kun joustovaiheesta siirrytään ponnistusvaiheeseen, kantakalvo eli plantaarifaskia on tärkeässä roolissa, sillä kantakalvo ”jäykistää” jalkaterän ponnistusta varten. Kantakalvon jännittämisessä varpailla, etenkin isovarpaalla, on iso rooli, sillä sen ojentuminen aktivoi ns. windlass ilmiön, jolloin kantakalvo jännittyy ja pronaatiovaiheesta siirrytään ponnistusvaiheeseen. Joskus tämä siirtyminen viivästyy eri syistä (mm. jos isovarpaan normaali toiminta on estynyt esim. johtuen liian ahtaista kengistä!), jolloin pronaatio- eli joustovaihe kestää liian pitkään = ylipitkä pronaatio. Tämä viivästyminen kompensoidaan erilaisilla keinoilla, jotta liike pystyy jatkumaan. Nämä kompensaatiomekanismit kuormittavat monia alueita jaloissa (mm. jalkaterä, sääri, polvi) tarpeettoman paljon. Tästä seuraa herkästi rasitusperäisiä oireita.)
  • Moni kenkä kapenee kärkeä kohti, jolloin varvastila jää pieneksi -> varpaat sumpussa ja toisten päällä -> vie tilaa ylöspäin -> paine kengän päälliseen niin kova, että menee helposti rikki!
  • Varpailla tilaa rentoutua ja levittäytyä painon tullessa päkiälle (osana luonnollista iskunvaimennusmekanismia)!
  • Myös loppuraskauteen / turvonneille jaloille kokeiluun, ei ahdista!!
  Kiitos lukemisesta. 🙂 Toivottavasti herätti joitain ajatuksia. Kommentoida saa puolesta ja vastaan, sillä se on tie oppimiseen!   Veijo Marin Biomekaniikan ja konservatiivisen kuntoutuksen asiantuntija

Jaa tämä artikkeli

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn